4 съвета при търсенето на имоти около София

Нашите експерти са приготвили списък със съвети за всички купувачи, които си търсят имот около София. Прочетете тук!

Имотния пазар в столицата през 2023

Пазарът на недвижими имоти продължава да се развива с много бързи темпове и през първото тримесечие на 2023 г. Към момента, цените в София са нараснали с 25% на годишна база, като се очаква успокояване на пазара на имоти през 2023 г., тъй като цените на по-скъпите строителни материали вече са отразени в крайните цени на имотите.

Търсене на недвижими имоти в София

Когато става въпрос за покупка на имот, то интересът както на купувачите, така и на инвеститорите е насочен към определени райони. Южните и югоизточните квартали на София са едни от най-търсените и желани за покупка в столицата. Причини за това обикновено откриваме в няколко водещи фактора – спокойствието, по-благоприятна среда и близостта до природата, както и модерността в строителството на нови строителни проекти, характеризиращи се с ниско строителство, каквито са затворените комплекси. Близостта до паркове и зелени зони, надеждността и релаксиращата среда мотивират все повече хора да се ориентират към купуване на жилище в тези райони. Но също така, недвижими имоти продължават да се търсят и в квартали като Лозенец, Лагера, Хиподрума, Младост, Витоша.

Най-предпочитани към момента квартали в столицата са и Малинова долина, Манастирски ливади и Кръстова вада-  новоизграждащи се квартали, където се наблюдава интензивно предлагане на жилищни проекти и купувачите имат възможност да избират от качествени обекти.

Предлагане на недвижими имоти в София

Предлагането на имоти, в кварталите, споменати по- горе, също е много активно с цени, съответно  Малинова долина межди 1500 и 2000 евро/кв.м., Кръстова вада от 1600 до 2300 евро/кв.м., като тези цени могат да бъдат в много широк диапазон, в зависимост от това, дали имотите са завършени или не.

В София стойността на продажбите отчита ръст и при старите, и при новите жилища, а общият ръст е 27,3%. От гледна точка на броя на продадените имоти в столицата ръстът е само 6,4%. Това се дължи основно на повишението на цените на жилищните имоти, в резултат на което хората заплащат по-големи суми.

Имоти около София – къщи

Освен към София, клиентите се ориентират и към разположените в близост до столицата села, които позволяват бърз и лесен достъп до града, търсейки предимно къщи.

Безспорно къщата има редица предимства, заради които със сигурност си заслужава да се инвестира в такъв тип имот. Като започнем с това, че можете да избирате между вече построена модерна къща или проект, в който ще изберете какви да бъдат характеристиките на имота, в зависимост от вашите предпочитания. Покупката на къща дава възможността да разполагате с голямо дворно пространство, на което да се наслаждавате на любимите си активности навън като игра на тенис с приятели на собствения Ви тенис корт, барбекю вечери или събиране на слънчеви лъчи до външният басейн, само на няколко крачки от дома Ви. Все пак имайте предвид, че поддръжката на такъв тип имот е малко по-сложна от поддръжката на апартамент, фактор, който не бива да подценявате с оглед на по-дългото Ви пребиваване в нея. Въпреки това уюта, комфорта и големите пространства стоят на преден план и често надделяват при вземането на решение за покупка на луксозно жилище.

Къща в Бистрица

Бистрица е едно от най-старите селища в полите на Витоша и Софийското поле, както и най-голямото от всички. Тук чистотата на въздуха, тишината и спокойствието са гарантирани, а за тях допринасят и двете Витошки реки, в които текат ледените води от върховете на планината. Селото е добре уредено с отлична инфраструктура, налична е и редовна транспортна връзка, която прави големия град „на една ръка разстояние“. Съвсем близо са разположени детски градини и училища, както и езерото Панчарево – за заслужен отдих в делник или уикенд.

Къща в Бояна

Бояна е един от най-елитните квартали в крайградската южна част на София, разположен в подножието на Витоша. Достъпът до него е перфектно обезпечен в инфраструктурно отношение. Безспорни преимущества на местоположението на квартала са чистият планински въздух, съчетан с естествена паркова среда, тишина, спокойствие и прекрасна панорамна гледка към София. Обитателите тук през почивните дни редовно се наслаждават на разходки в Национален парк „Витоша“, Боянския водопад и езеро, различни по трудност екопътеки. Кварталът е атрактивен и логичен избор на мнозина млади хора със сигурни доходи, модерен лайфстайл и забързано ежедневие. За семейните, в близост се намират училища и детски градини, както и е наличен градски транспорт. Тук се изграждат все повече нови сгради, а в района се помещават резиденцията на президента и вицепрезидента на България. В престижния район са построени и много от изключителните частни имения и луксозни жилищни комплекси в столицата.

Къща в Драгалевци

Едва ли има човек, който не е чувал за квартал Драгалевци и неговите достойни предимства. Неслучайно той заема челните позиции в районите, които са най-престижни, скъпи и предпочитани в столицата. Прочут като един от зелените и спокойни квартали, тук буквално има от всичко за всеки. От редови до самостоятелни къщи, от кокетни партерни мезонети с двор до просторни пентхауси с големи тераси. В района има още малки семейни хотели, луксозни вили, затворени комплекси и сгради с контролиран достъп, които предоставят на много семейства спокойна среда и комфорт. Търсенето в района е огромно, което определя и високите цени на жилищата. Живущите тук се възползват от частно училище, реномирани ресторанти и различни места за развлечение. Познат е още въженият двуседалков лифт, който свързва квартала със ски пистите на Витоша. Инфраструктурата и комуникациите са отлични, а близостта до Околовръстен път гарантира бърз и лесен достъп до основните артерии и централната част на София. 

Къща в Кладница

Район Кладница е ситуиран на южния склон на планина Витоша и е изключително слънчево, екологично и лесно достъпно място. Поради красотата на природата, здравословния климат, обуславян от заобикалящите широколистни и иглолистни гори и преминаващите две реки през и покрай селото, Кладница привлича все повече посетители и пешеходни туристи, които оттук тръгват или се завръщат от различните маршрути из Витоша.

Къща в Лозен

Лозен е със статут на село, разположено в район Панчарево, на 18 км югоизточно от София. Намира се в полите на Лозенската планина, сред най-високите стопанско усвоени части. Качеството на живот, въздуха и балансираната среда стават все по важни както за млади, така и за възрастни. Това е и причината много хора да предпочетат района за основно място за живеене. Забавлението за уикенда също е осигурено. Макар и невисока, Лозенската планина предлага красиви гледки в далечина към Витоша, Плана, Рила, Вакарелска планина, Стара планина, както и цялото Софийско поле. От най-високия връх Полувраг се вижда язовир Искър, което го прави идеално решение за разходка и почивка сред природата. Сред предимствата на района е по-голяма продължителност на слънчевото греене в сравнение с кварталите разположени по северните склонове на Витоша. Същевременно действието на местните ветрове, които се активизират във вечерните часове, носят свеж и чист въздух от планината. 

Къща в Панчарево

Панчарево е със статут на балнеолечебен курорт от местно значение и се разполага на 15 км югоизточно от центъра на София, между Витоша и Лозенска планина, в края на Панчаревския пролом на река Искър. Намира се в близост до Околовръстния път на столицата, квартал Горубляне и Бистрица. Панчаревското землище се застроява предимно със съвременни крайградски къщи за целогодишно обитаване, както и с комплекси от затворен вид. Обхваща и част от новоизграждащия се жилищен район около парк-комплекс „Камбаните“ в подножието на Витоша, където е изградена базата на Англо-американското училище. Една от най-живописните части от землището е меандърът Урвич. Панчарево има удобни комуникации към Бизнес парк София в столичния ж.к. „Младост“, „Цариградско шосе“, Летище София, гр. Самоков и курорта Боровец. Тук е разположена и националната гребна база. Красивата природа, здравословният климат, наличието на водни площи и минералните извори са главните фактори за избора на локацията за нов дом на много от жителите на София и провинцията. 

4 важни съвета при търсенето на имоти около София

Консултирайте се с брокер

Консултацията със специалист в сферата на имотите ще ви гарантира спокойствие, че ще преминете през всички стъпки без проблеми. Избирайки да се доверите на услугите на професионален консултант, ще си спестите сериозна част както от задълженията и отговорностите, така и от притесненията, пред които всеки клиент се изправя.

Добре е да знаете, че брокерите на недвижими имоти познават в детайли имотния пазар, което ще ви гарантира един процес по покупко-продажба без притеснения, лишен от неизгодни предложения и сериозни рискове. Добрите брокерите на недвижими имоти са хората, които знаят как да се възползват от всяка ситуация, за да бъде най-изгодна за вас, затова техните съвети са безценни. 

Проучете района

Когато сте взели решение да закупите имот е по-добре да обърнете внимание на локацията на вашия бъдещ дом. Неудобната локация и затрудненият достъп до имота, поради лоши транспортни връзки с останалите части на града например,  могат сериозно да повлияят на нормалното протичане на вашето ежедневие, което може да се окаже сериозен проблем за вас, особено ако ежедневието ви е изпълнено с многобройни работни или семейни ангажименти.

Опитайте се да съберете колкото можете повече информация, за да избегнете грешката да изберете квартал на сляпо при закупуване на мечтания ви имот.

По-добра инфраструктура ще има пряко въздействие върху цената на имота, но ще доведе до един по-здравословен и по-пълноценен начин на живот.

Възползвайте се от опцията за оглед

Често бъдещите купувачите правят по 2 или 3 огледа, при това в квартала, в който са израснали или в който живеят. Това само ограничава възможностите за правилен избор. Добре е да подберете районите, които ви харесват, да споделите на имотния си консултант всичките си изисквания, за да може той да подготви за вас колкото може повече подходящи оферти за оглед. Така, ще имате база за сравнение, къде какво се предлага, според вашите собствени изисквания.

Освен това, много често по време на огледите купувачи и наематели се сблъскват със силно разочарование, произтичащо от разминаването между предварителните им очаквания и реалността. Поради това е изключително важно преди да заявите намерението си да сключите споразумение, да  направите подробен оглед, съпътстван от уточняващи въпроси.

Проучете всички оферти в района

Предварителното сравняване на цените в различните райони на града ще ви послужи като добра посока, според която да ориентирате търсенето си. По този начин лесно ще достигнете до оптималния вариант, съчетаващ удобна локация и продажна цена, отговаряща на вашите възможности. 
Важно е да се отбележи, че за сформирането на пазарната стойност на имота отношение имат както неговата квадратура и местоположение, така и социалната инфраструктура в непосредствена близост. Така например може да се окаже, че цената на едностаен апартамент в центъра на София или в близост до метростанция се приближава и дори е равна на тази за двустаен в по-крайните столични квартали. Засиленият интерес към конкретен район позволява на продавачите да предлагат своята собственост на по-висока пазарна цена, без това да създава риск имотите им да останат необитаеми.

Как New Estates може да ви помогне в търсенето на имоти около София

New Estates е специализирана компания за продажба на ново строителство жилищни имоти, цялостна реализация на ексклузивни проекти, консултантски услуги и пазарни анализи в сферата на недвижимите имоти. Тя е част от портфолиото на Realto Group, холдинг – лидер в областта на недвижимите имоти в България с над 25 години опит.

Екипът обслужва и консултира на професионално ниво, както купувачи, така и инвеститори. Компанията си партнира с утвърдени имена в бранша, на база техния опит, финансови гаранции и качество на техните конструкции.

Стил, иновации и безупречно качество, индивидуален подход и доверие са корпоративните принципи, които следваме, за да отговорим на съвременните предизвикателства на пазара на недвижими имоти.

New Estates – Вашият надежден партньор за инвестиции в недвижими имоти. Ние сме тук за да Ви съдействаме в каквато и да е нужда – от търсене на мечтан дом до реализиране на имот. Нашият екип е готов да Ви консултира и да защитава Вашия интерес. Не се колебайте да се свържете с нас!

Дни на отворените врати в нов затворен комплекс с басейн в кв. Възраждане
Контактна форма

Запитване