5 грешки, които да избягваме при покупка на имот от строител

Купувачите на недвижими имоти често са изправени пред дилема какъв да е типът строителство на новия им дом, дали да се доверят на агенция за недвижими имоти, би ли било по-изгодно да закупят апартамент от строител? Ако ви предстои да закупите имот за първи път, тогава опасността от допускане на грешки е най-голяма, тъй ако нямате нужния опит в сложния процес на покупка на жилище. Истината е, че ще бъдете изправени пред редица важни въпроси, на които ще трябва да намерите правилните отговори, един по един, а нашите експерти са приготвили списък с неща, за които да внимавате. Прочетете тук!

Имотния пазар в България през 2023

Пазарът на недвижими имоти продължава да се развива с много бързи темпове и през първото тримесечие на 2023 г.

Статистиката показва, че в сравнение с последното тримесечие на миналата година, продажбите на жилища отчитат спад (от страна както на брой, така и на стойност). На годишна база обаче от гледна точка на стойността, продажбите на национално ниво са нараснали с малко над 42%, а от гледна точка на брой – с малко над 39 на сто.

Жилищният пазар през миналата година преживя ръст на цените, какъвто не беше отчитан повече от десетилетие. Наред с високата инфлация, през цялата година имаше силно търсене на имоти, но недостатъчно предлагане, което допълнително стимулираше растежа на цените. Банковото финансиране остана достъпно – при все още исторически най-ниски лихвени проценти.

Съвкупността от тези фактори, както и инфлацията, неяснотата по отношение на цените на жилищата и лихвите по кредитите карат купувачите да изчакват, което води до ограничаване на търсенето на жилища. Но ако страната не влезе в рецесия, а доходите на хората продължат да нарастват, се очаква и силно търсене на имоти.

Тенденции на имотния пазар през 2023

Когато става въпрос за покупка на имот ново строителство, то интересът както на купувачите, така и на инвеститорите е насочен към определени райони. Южните и югоизточните квартали на София са едни от най-търсените и желани райони за покупка в столицата. През последните години районите с достатъчно свободни площи се развиват с най-бърз темп. В централните части на града трудно могат да се намерят свободни площи, върху които да се построят нови и модерни жилищни сгради. Ето защо интересът е по-скоро към покрайнините на града, а именно на юг, където има достатъчно свободно пространство за построяване на ниски и практични  затворени комплекси, разполагащи с всички удобства. 

Към момента, цените в София са нараснали с 25% на годишна база, като се очаква успокояване на пазара на имоти през 2023 г., тъй като цените на по-скъпите строителни материали вече са отразени в крайните цени на имотите.

Но движението на цените на жилищата през следващата година ще зависи и от редица фактори като промените на лихвите, ръста на доходите, ще влезе ли страната в рецесия.

И тъй като все още има неясни фактори, през 2023 г. се очаква или сделките с имоти да намалеят с между 5 и 10 на сто, или да задържат нивата си от 2022 г.

5 грешки, за които да внимаваме при покупка на имот от строител

Да купите имот без брокер

Консултацията със специалист в сферата на имотите ще ви гарантира спокойствие, че ще преминете през всички стъпки по покупката на новия ви дом без проблеми. Често купувачите предпочитат да действат самостоятелно, но това крие своите рискове, тъй като няма как да бъдете запознати в детайлите с нещата, които ви предстоят след като сте решили да инвестирате в имот от строител. Избирайки да се доверите на услугите на професионален консултант, ще си спестите сериозна част както от задълженията и отговорностите, така и от притесненията, пред които всеки клиент се изправя.

Добре е да знаете, че брокерите на недвижими имоти познават в детайли имотния пазар, което ще ви гарантира един процес по покупка, без притеснения, лишен от неизгодни предложения и сериозни рискове. Добрите брокерите на недвижими имоти са хората, които знаят как да се възползват от всяка ситуация, за да бъде най-изгодна за вас, затова техните съвети са безценни.

Точно поради тези комплексни и професионални познания, както и поради широката база данни и мрежата от ценни контакти, с които консултантите на недвижими имоти разполагат, работата с посредник е повече от основателна и резултатна при сключването на имотна сделка. Затова не се колебайте да изберете подобен тип услуги, за да улесните процеса при покупка на мечтания ви дом.

Да си спестите огледи

Често бъдещите купувачите правят по 2 или 3 огледа, при това в квартала, в който са израснали или в който живеят. Това само ограничава възможностите за правилен избор. Добре е да подберете районите, които ви харесват, да споделите на имотния си консултант всичките си изисквания, за да може той да подготви за вас колкото може повече подходящи оферти за оглед. Така, ще имате база за сравнение, къде какво се предлага, според вашите собствени изисквания.

Да не проучите добре района

Тази грешка при покупка на имот е пряко свързана с локацията на вашия бъдещ дом. Затова е добре първо да помислите за местоположението. Неудобната локация и затрудненият достъп до имота, поради лоши транспортни връзки с останалите части на града например,  могат сериозно да повлияят на нормалното протичане на вашето ежедневие, което може да се окаже сериозен проблем за вас, особено ако ежедневието ви е изпълнено с многобройни работни или семейни ангажименти.

Не правете грешката да купите апартамент без да сте добре запознати с района. Добре е да опознаете квартала като се разходите около жилищната сграда и обърнете внимание на наличието на различни магазини, училища, ясли и детски градини, аптеки, денонощни аптеки, болници, поликлиники, както и различни видове други услуги. Паркове, градинки и други зелени площи биха били прекрасно допълнение, ако всичко друго ви се харесва в района.

Опитайте се да съберете колкото можете повече информация, за да избегнете грешката да изберете квартал на сляпо при закупуване на мечтания ви имот.

По-добра инфраструктура ще има пряко въздействие върху цената на апартамента, но ще доведе до един по-здравословен и по-пълноценен начин на живот.

Да не проучите кредитния пазар

Често покупката на имот се осъществява посредством външно финансиране, чрез което купувачът да се облекчи и да има възможност да разпредели плащанията по жилището във времето. Когато става въпрос за тегленето на ипотечен кредит, финансовите институции трябва да знаят в какъв имот ще вложите отпуснатите от тях средства, с оглед измерване на риска. Шансът да ви бъдат отпуснати максимален размер средства е по-голям, когато говорим за закупуването на апартамент в новопостроена сграда.

Също така, повечето купувачи, решили да работят с агенция, се доверяват на брокера си. Ключовите думи, които те използват, са, че кредитът от банката, с която те работят, е един от най-добрите на пазара и вноската ви ще е ниска. Това обаче не означава, че на пазара няма и по-изгодни предложения. Затова е добре да се посъветвате и с кредитен консултант, тъй като той може да ви насочи най-точно какви са тенденциите към момента на покупката.

Би било добре да се консултирате поне 3 различни банки и да се запознаете отблизо с условията, които те предлагат. Чрез получаване на няколко предложения за ипотечен кредит, вие ще можете да придобиете една по-ясна представа за кредитните им политики, за различните условия като максимален процент на финансиране на банката, дължими такси, лихви, начин на отпускане на жилищния кредит, нужни документи.

Да не преговаряте за цената

Една от най-големите грешки, които хората допускат при закупуване на апартамент, е да не преговарят за цената на жилището, което желаят да закупят. Дори да сте намерили идеалното жилище за вас и да имате финансовата възможност да го закупите, вие, като купувач, сте длъжни да опитате да свалите от цената му. При покупка на жилище е много важно да не платите повече за имота от необходимото.

Важно е да запомните, че трябва винаги да защитавате вашите собствени интереси като купувач. Всеки лев, който успеете да спестите от покупката на апартамента, ще можете да вложите в обзавеждане му след това, или в частичен ремонт на жилището, при нужда.

Внимавайте с покупките на зелено

Честа практика днес е имотите да се купуват на зелено. Това означава, че  сградата, в която бихте искали имот, все още няма  разрешително за строеж, но вие вече правите планове за плащания и нанасяне.


Добра опция при това положение е да имате 10% вноска при подписването на договора, както и одобрение от банката за заем или пък собствени средства, които обаче да са в специална ескроу сметка. Те се използват масово при изповядването на сделки. Т.е. парите ще бъдат отпуснати при изпълнението на съответно условие – най-често при получаването на акт 16.

Внимавайте с предварителния договор

Една от най-сериозните грешки, които хората правят при покупка на жилище от строител, е да не прочетат внимателно предварителния договора, който подписват.

При покупка на жилище винаги трябва да бъдете много внимателни на кого точно се доверявате. Направете списък с важните за вас въпроси, задайте тези въпроси на собственика и/или брокера, и най-важното – преценете достоверността на отговорите, които получите.

Би било добре при закупуване на имот от строител, да наемете и адвокат, който да прегледа подробно предварителния ви договора за покупко-продажба. Той може да предложи и нанесе определени корекции по договора, които да защитят вашите права като купувач и бъдещ собственик на жилището.

Договорът ви за покупка на апартамент трябва да е перфектен и да защитава вашите интереси.

Как New Estates могат да ви помогнат да не допускате грешки при покупка на имот от строител

New Estates е специализирана компания за продажба на ново строителство жилищни имоти, цялостна реализация на ексклузивни проекти, консултантски услуги и пазарни анализи в сферата на недвижимите имоти. Тя е част от портфолиото на Realto Group, холдинг – лидер в областта на недвижимите имоти в България с над 25 години опит.

Отчитайки развитието на новото строителство през последните години, както и стремежът за по-добро и фокусирано обслужване на своите клиенти, ръководството на Unique Estates, взе решение за създаване на нова компания, която обслужва и консултира, както купувачите, така и инвеститорите на пазара на недвижими имоти. Благодарение на натрупания опит в луксозния сегмент и дългогодишното международно партньорство с най-голямата глобална мрежа в сектора, новосформираният екип на New Estates, предоставя най-високо ниво обслужване на своите клиенти, индивидуален подход и конфиденциалност.

Екипът обслужва и консултира на професионално ниво, както купувачи, така и инвеститори. Компанията си партнира с утвърдени имена в бранша, на база техния опит, финансови гаранции и качество на техните конструкции.

Стил, иновации и безупречно качество, индивидуален подход и доверие са корпоративните принципи, които следваме, за да отговорим на съвременните предизвикателства на пазара на недвижими имоти.

New Estates – Вашият надежден партньор за инвестиции в недвижими имоти. Ние сме тук за да Ви съдействаме в каквато и да е нужда – от търсене на мечтан дом до реализиране на имот. Нашият екип е готов да Ви консултира и да защитава Вашия интерес. Не се колебайте да се свържете с нас!

Дни на отворените врати в нов затворен комплекс с басейн в кв. Възраждане
Контактна форма

Запитване