Плюсове и минуси на покупка апартаменти ново строителство

През последните няколко години имотният пазар у нас претърпя трансформации, а с тях се засили и интересът към покупка на апартаменти ново строителство. Все по-голям дял от купувачите на пазара предпочитат да вложат средствата си в закупуването на новопостроено жилище, а мотивът за това може да бъде открит в основните предимства на този тип имоти. На първо място сградите ново строителство се отличават с модерния си дизайн и архитектура, което се оказва водеща характеристика за мнозина при избора им на нов дом. Друго тяхно водещо предимство е дългият им експлоатационен период и високото качество на използваните в процеса на строителство материали, което несъмнено дава допълнителна сигурност на собствениците на жилището.

Нашите експерти са приготвили списък с информация за новото строителство, с които е добре да се запознаете предварително.

Имотния пазар и покупката на апартамент ново строителство

Пазарът на недвижими имоти продължава да се развива с много бързи темпове през първото тримесечие на 2023 г. Статистиката показва, че в сравнение с последното тримесечие на миналата година, продажбите на жилища отчитат спад (от страна както на брой, така и на стойност). На годишна база обаче от гледна точка на стойността, продажбите на национално ниво са нараснали с малко над 42%, а от гледна точка на брой – с малко над 39 на сто. Жилищният пазар през миналата година преживя ръст на цените, какъвто не беше отчитан повече от десетилетие. Наред с високата инфлация, през цялата година имаше силно търсене на имоти, но недостатъчно предлагане, което допълнително стимулираше растежа на цените. Банковото финансиране остана достъпно – при все още исторически най-ниски лихвени проценти.

Съвкупността от тези фактори, както и инфлацията, неяснотата по отношение на цените на жилищата и лихвите по кредитите карат купувачите да изчакват, което води до ограничаване на търсенето на жилища. Но ако страната не влезе в рецесия, а доходите на хората продължат да нарастват, се очаква и силно търсене на имоти.

Когато става въпрос за покупка на имот ново строителство, то интересът както на купувачите, така и на инвеститорите е насочен към определени райони. Южните и югоизточните квартали на София са едни от най-търсените и желани райони за покупка в столицата. През последните години районите с достатъчно свободни площи се развиват с най-бърз темп. В централните части на града трудно могат да се намерят свободни площи, върху които да се построят нови и модерни жилищни сгради. Ето защо интересът е по-скоро към покрайнините на града, а именно на юг, където има достатъчно свободно пространство за построяване на ниски и практични  затворени комплекси, разполагащи с всички удобства. 

Най-предпочитани към момента квартали в столицата са Малинова долина, Манастирски ливади и Кръстова вада – новоизграждащи се квартали, където се наблюдава и интензивно предлагане на жилищни проекти и купувачите имат възможност да избират от качествени обекти, както и „Овча купел“ 1 и 2, Студентски град и „Витоша“ са кварталите в София с най-активно предлагане на ново жилищно строителство.

Предлагането на имоти, в кварталите, споменати по- горе, е в следния ценови диапазон, съответно  Малинова долина межди 1500 и 2000 евро/кв.м., Кръстова вада от 1600 до 2300 евро/кв.м., като тези цени могат да бъдат в много широк диапазон, в зависимост от това, дали имотите са завършени или не, дали се предлагат с налично обзавеждане и т.н.

Към момента, цените в София са нараснали с 25% на годишна база, като се очаква успокояване на пазара на имоти през 2023 г., тъй като цените на по-скъпите строителни материали вече са отразени в крайните цени на имотите.

Плюсове на имоти ново строителство

Всеки вид строителство има своите предимства и недостатъци, но плюсовете на новото строителство надделяват. Те са от съществено значение както при покупка, така и при продажба на апартамент ново строителство.

Новото строителство съчетава в себе си качество, сигурност, модерен дизайн, стил и функционалност. Това са едни от  основните предимства, тъй като новите сгради използват най-добрите практики от традиционното строителство, но ги съчетават и с новите тенденции. Така собствениците могат да получат сигурност, качество, модерни и красиви детайли, които са както в цялостната фасада на сградата, така и в интериора. Новото строителство обикновено идва със съвременен облик на сградата, докато при старото строителство това не може да се намери. При новото строителство разпределението е много по-функционално. Сградите са проектирани по последни тенденции в строителството и архитектурата. Пространството е използвано максимално добре и стаите са разпределени с оптимална функционалност.

Много важно и от първостепенно значение са висококачествените материали, които се използват в новото строителство, тъй като оказват влияние на цялостното изпълнение на сградата. Използват се иновативни материали от най-високо ниво, като строителните предприемачи включват и енергоефективни технологии, зелени площи и екологично съобразени дизайнерски елементи. Важна роля за спестяването на средства за комунални сметки има и полагането на качествена топлоизолация при сградите от ново строителство. Освен топлоизолацията отношение към задържането на топлина имат и окачените външни фасади на сградите. Трябва да се отбележи, че окачените фасади имат и естетическо преимущество пред общия облик на сградите старо строителство.
Обстоятелство, което също е от ключово значение за енергоефективността на настоящите жилищни кооперации, е поставянето на качествена нова дограма, която да запази топлината в помещенията. От своя страна, поставянето и монтажът на нови ВИК и електро инсталации ще ви спестят много разходи по ремонта и поддръжката, които обикновено са строго наложителни в много от старите жилищни кооперации.

Освен качествени материали, се използват най-новите строителни технологии и техника. Съчетават се доказаните във времето технологии от традиционното строителство с най-новите и модерни промени и нововъведения. Използват се и електронни инструменти, с които по-лесно се постига прецизност и се обръща голямо внимание на всеки един детайл.

Купувачите, които са се насочили към покупка на апартамент ново строителство, завишават критериите си и са по-внимателни в подбора на имотите, в които биха направили огледи. Внимателно проверяват инвеститора, строителя и агенцията за недвижими имоти, която предлага имота. Обмислят дали даденостите на района са това, което търсят.

Добра инвестиция в дългосрочен план

Цените на жилища ново строителство са по-високи е от тези на старите сгради, но се смята, че новото строителство е много по-устойчива инвестиция, тъй като качеството ще продължи да повишава цената. В дългосрочен план – при препродажба, тя може да достигне много по-високи нива от цената, която вие сте платили.

Освен това, на пазара в последните години е все по-нашумяло да се купуват имоти ново строителство, не за жилищни нужди, а с цел инвестиция – купувачът вече има дом, който харесва и не няма намерение да сменя, влага спестяванията си в друго жилище и се надява да получава допълнителен сигурен доход от него.

Модерен дизайн

Апартаментите ново строителство са луксозни, отговарящи на всички изисквания за високотехнологични и същевременно уютни домове, както за един обитател, така и за многочленно семейство, според нуждите и предпочитанията на клиентите.

Новопостроените апартаменти са изцяло обзаведени според последните тенденции в дизайна. Изчистени, светли и просторни общи части, луксозни апартаменти, с практична мебелировка и висококачествени уреди, допринасят за високия клас на цялостната концепция за живот в напълно нов дом.

По-малко ремонти

Апартаментът ново строителство не изисква никакви довършителни ремонтни дейности, за които да се отделят допълнителни разходи.  Разбира се, възможно е да се налагат освежителни промени, които да донесат повече уют и чар в новия дом, според личните ви предпочитания.

Минуси на апартаментите ново строителство

Малка квадратура

Един от най-сериозните проблеми на новопостроените апартаменти е, че в повечето случаи площта е твърде малка. За разлика от строителството в миналото, днес най-масови са жилищата с площ от около 50 до 60 квадратни метра. Освен това, при сградите, построени след 1991г. е прието към квадратурата на апартамента да се описва и площта на общите части, таванските и подземните помещения, както и терасната площ. Това не се харесва на купувачите, защото заплащат повече за голяма квадратура, която на практика не е жилищна. Докато при старите сгради цената е само за квадратен метър жилищна площ. Това разминаване в реална площ и описаната такава, се долавя лесно, особено от хора, които до този момент са живели в имот, част от панелен или тухлен блок старо строителство. При съпоставяне между два апартамента – ново и старо строителство, с иначе сходни параметри, често разликата може да бъде значителна. Това обаче не изключва възможността да се открие просторно жилище с много „въздух“ и свободно жизнено пространство в новопостроени комплекси.

Скъпа инвестиция

Новопостроените сгради често се предлагат на доста висока цена, която може да бъде непосилна за един обикновен човек. При новото строителство цената за един квадратен метър е няколко пъти по висока, в сравнение с тази на по-старите сгради.

Сред недостатъците на новото строителство могат да бъдат посочени и по-високите такси за управление, както и калкулацията на общите части, които се причисляват към продаваемата площ. Разбира се, не е за подценяване и самият факт, че високото качество на материалите, използвани за изграждане на жилищната кооперация, допълнително оскъпяват стойността на апартамента. По-високата цена е логично обусловена и от обстоятелството, че новото строителство в София е съсредоточено в зони на града, които имат широк потенциал за разгръщане. Тези качества значително повишават сумата, която е необходимо да заплатите, за да се сдобиете с подобен апартамент.

Невинаги новото строителство е гарант за качество

Heвинaги „нoвo“ e paвнo нa „ĸaчecтвeнo“. У нac зa нoвo cтpoитeлcтвo ce пpиeмa вcичĸo, пocтpoeнo cлeд 2000 гoдинa, ĸoгaтo ce пpoмeня и зaĸoнoдaтeлcтвoтo в ceĸтopa. Зa тoзи  повече от 20-гoдишeн пepиoд имa мнoгo купувачи на апартаменти ново строителство, ĸoитo ca ocтaнaли paзoчapoвaни oт зaĸyпeнитe имoти. Toвa oт cвoя cтpaнa paждa втopичeн пaзap нa нeдoтaм ĸaчecтвeни нoви имoти, при които честа практика е да се спести от материали – строителите изграждат малки апартаменти, с лошо разпределение и ниски тавани, за да спестят материали, като същевременно да изкарат по-голяма печалба. А нещата могат да се усложнят и влошат още повече, ако към тази практика се добави и употребата на евтини и некачествени материали.

Затова е добре да отделите време и да бъдете запознати с цялата налична информация за строителната фирма, отговаряща за имота. Разберете колко опит има строителя и какво е качеството на работата му – проследете строителната история на компанията – какви строежи е реализирала, завършвани ли са по план, какво е качеството на реализираните обекти. Проучете репутацията на строителя – потърсете отзиви за компанията и ако е възможно поговорете с предишни клиенти на фирмата, които живеят в построени от нея апартаменти.

А ако не разполагате с достатъчно свободно време за лично проучване, най-добре би било консултирането с брокер. Добре е да знаете, че брокерите на недвижими имоти познават в детайли имотния пазар, което ще гарантира един процес по покупко-продажба без притеснения, лишен от неизгодни предложения и сериозни рискове. Добрите брокерите на недвижими имоти са хората, които знаят как да се възползват от всяка ситуация, за да бъде най-изгодна за вас, затова техните съвети са безценни.  New Estates е вашият надежден партньор за инвестиции в недвижими имоти. Ние сме тук за да Ви съдействаме в каквато и да е нужда – от търсене на мечтан дом до реализиране на имот. Нашият екип е готов да Ви консултира и да защитава Вашия интерес. Не се колебайте да се свържете с нас!

Дни на отворените врати в нов затворен комплекс с басейн в кв. Възраждане
Контактна форма

Запитване