Ползите от покупка на апартамент ново строителство с помощта на брокер на недвижими имоти

През последните няколко години се наблюдава все по-голям интерес към апартаментите ново строителство в София и другите големи градове в България. Все повече купувачи предпочитат да вложат средствата си в закупуването на новопостроено жилище, мотивирани от безспорните предимства на този тип имоти. Сред тях са модерния дизайн и архитектура на сградите – водеща характеристика за много купувачи, взели решение да закупят собствен дом.
Не по-малко важни за тях са дългия експлоатационен период, както и качеството на използваните строителни материали, носещи им сигурност и спокойствие.
Искате да закупите имот ново строителство? Прочетете повече за ползите от брокерите на недвижими имоти тук!


Важен ли е брокерът на недвижими имоти при покупка на апартамент ново строителство?


Брокерът на недвижими имоти има ключова роля при осъществяването на сделка за покупко-продажба. Той е човекът, на когото можете да доверите сделката и ще ви окаже пълно съдействие по време на всеки етап. Освен това той е вашият верен съюзник, който е в течение на всички процедури, съпътстващи сделката и ще се съобрази изцяло с вашите изисквания като купувач.
Задълженията на имотния агент са многопластови. Той отговаря за организацията на огледи, за комуникацията между двете страни по сделката, подготвя цялата документация и може да ви окаже съдействие при кандидатстване за ипотечен кредит, в случай че сте искате да финансирате покупката си чрез такъв тип заем.

Професионалния брокер ще ви помогне да откриете дома на вашите мечти. Той ще изготви за вас професионален анализ, базиран на проучвания и актуални данни за пазара. Така ще сте наясно с предимствата на различните райони в града, типа на предлаганите жилища в тях (ново или старо строителство) и не на последно място – с цените на жилищата. По този начин ще можете да вземете информирано решение за това какъв тип имот най-много ще ви подхожда на начина на живот. За тази цел, той трябва да притежава много качества, сред които адаптивност, комуникативност, умение за водене на преговори, компетенции по основни правни казуси, знания в областта на ипотечното кредитиране и т. н.


Подготвяне на договор


Сключването на договор за покупко-продажба е задължителна част от сделката, независимо дали закупувате директно от инвеститор или чрез агенция за недвижими имоти.
Сключването на предварителен договор за покупко-продажба е стандартна процедура. Тя се извършва с цел предварително уговаряне на условията между страните. Най-често този тип споразумение се подписва, за да се гарантира безпрепятственото сключване на сделката. тук е моментът да споменем, че е възможно наличието на разлики между предварителния и окончателния договор, тъй като предварителното споразумение служи за допълнителна гаранция между двете страни по сделката и за затвърждаване на намеренията им.
Окончателно валиден остава крайният договор, т.е. записаното в нотариалния акт, а всичко, което не е предмет на този нотариален акт, а е обект на предварителния договор, остава в сила. Иначе казано, предварителният договор не отпада автоматично след финализирането на сделката, а остава валиден и може да послужи пред съответните институции.

При покупка на жилище ново строителство и по-конкретно при т. нар. покупки „на зелено“, предварителният договор има важно значение, тъй като купувачът на практика купува жилище, което все още не е построено. След окончателния договор, т.е. след нотариалната сделка, инвеститорът остава задължен да извърши всички необходими строително-монтажни работи и да осигури разрешение за ползване, защото така следва според предварителния договор.
Задължителни елементи на окончателния договор са клаузите за цената, предмета на договора, сроковете за снабдяване с нотариален акт и за заплащането на цялата цена. Сключването на предварително споразумение се осъществява и когато се прехвърля собственост между две физически лица. Често това се налага, когато не всички условия по сделката са налице.
Брокерът е наясно с всички тези детайли и ще се погрижи всичко с договора да бъде изрядно.

Търсене и предлагане на имот


Както вече споменахме, покупката на собствен дом е вълнуващ момент за всеки. Ето защо насреща трябва да имате доверен съюзник в лицето на вашия брокер. Той подготвя предварителния договор и нотариалния акт, изготвя документите, които са ви необходими и са се заема с цялата сложна процедура. Сред нужните документи за покупка на недвижима собственост са документ за собственост, актуална скица/схема на имота, данъчна оценка на имота, удостоверение за липса на тежести, нотариални такси и разбира се, предварителен договор за покупко-продажба.
Освен това, брокерът на имоти подбира подходящите за вас оферти и ви ги представя.
За да сте сигурни, че няма да пропуснете някои важен детайл, доверете се на екипа на New Estates!


Асистенция при огледи


Добрият брокер на недвижими имоти организира огледите и присъства на тях, заедно с неговия клиент. Той ги уговаря в удобно време, съобразявайки се със свободното време и на двете страни от сделката. Експертите на New Estates препоръчват огледите да се организират в светлата част на деня, за да се разгледа възможно най-добре жилището. В случай обаче, че тези часове са неудобни за клиента, то по-късните часове позволяват да се видят вечерните светлини и да усети пулса на града. При огледи на имоти в строеж, където все още няма асфалтов път, е възможно да минете през кал, пясък, цимент и е добре да бъдете с подходящи обувки.


Водене на преговори


Умението за водене на преговори е много важно за всеки брокер. В процеса по покупко-продажба консултантът на недвижими имоти влиза в ролята едновременно на медиатор и на психолог. Успехът му в преговорния процес зависи от това до колко внимателно изслушва нуждите и изискванията на своя клиент. Бъдейки наясно с нуждите на своя клиент, то брокерът може да ги защитава и да преговаря в полза на клиента си. Воденето на преговори понякога може да се случва доста трудно, но добрият консултант трябва да бъде готов и за това. Освен внимателно изслушване, от значение е и да бъде достатъчно компетентен и хладнокръвен, за да извлече максимални ползи за потребителя, чиито интереси защитава.


Договаряне на ипотечен кредит


Чест подход на купувачите, които не разполагат с цялата сума налична е кандидатстването за ипотечен кредит. Когато става въпрос за тегленето на ипотечен кредит, финансовите институции трябва да знаят в какъв имот ще вложите отпуснатите от тях средства, с оглед измерване на риска.
Освен за състоянието на жилищния пазар, за цените на имотите в различните райони на града, брокерът ще ви помогне и с етапа по кандидатстването за заема. Утвърдените агенции работят в партньорство с доказали се кредитни консултанти, които ще ви съдействат с определянето на бюджета, избора на банка и т.н.

Много е важно преди да пристъпите към търсене на жилище и ходене по огледи, да получите предварително одобрение за кредита. След това ще можете да започнете да търсите нов дом, вече знаейки бюджета, с който разполагате. В противен случай е напълно възможно да се окажете в ситуация, в която харесвате апартамент, за който обаче няма да можете да получите пълно финансиране.

При покупка на апартамент чрез ипотечен кредит, задължително трябва да се направи пазарна оценка на имота. За тази цел ще са ви необходими много документи, а брокерът ви ще ви съдейства с бързото набавяне на всеки един от тях. Сред тях са документ за собственост, кадастрална схема, скица, разрешение за строеж и т.н.
Много документи се изискват и при самото кандидатстване за кредита. Ето защо препоръчително е да имате до себе си доверен партньор, който има нужните познания.
Отделеното време по процеса по кандидатстване за ипотечен кредит, избор на жилище и покупката му в последствие значително се намалява ако разчитате на професионалист в сферата на имотите.

Какво трябва да знаем за финансирането на покупката на ново строителство?

  • В най-честия случай банките осигуряват 50% от стойността на имота, но чак след Акт 14 (т.нар. груб строеж).
  • Финансирането може да достигне до 90% след Акт 15 и Акт 16 (разрешение за експлоатация).
  • За погасяването на първата вноска по предварителното споразумение трябва да използвате собствени средства, докато сградата получи Акт 14.
  • Схемата за плащането към инвеститора се съгласува и одобрява от банковата институция. Тя се уточнява преди подписването на предварителното споразумение. По същото време се прави и предварителното одобрение за ипотечния кредит.
  • При покупка на имот „на зелено“, апартаментите се издават на шпакловка и замазка. Затова помислете за отделянето на допълнителен бюджет, който да използвате за ремонтни дейности и обзавеждане на жилището.
  • Съветите на кредитния консултант не само ще ви спестят време и финансови средства, но и ще ви помогнат да сте наясно с целия бюджет, необходим ви за покупката на новопостроен имот.

Друг важен аспект при кандидатстването за ипотечен кредит, който купувачите трябва да имат предвид е предвиждането на процент самоучастие от поне 15% от стойността на жилището. По този начин ще можете да сравните различните оферти на банките и да изберете най-добрите условия за вас.
Освен това, препоръчително е да заделите допълнително около 8% от стойността на имота за плащането на допълнителните разходи като нотариални такси, данъци, брокерска комисиона и други.
Важен елемент при избора каква да бъде месечната ви вноска по кредита е, че тя не бива да надвишава повече от 50% от приходите ви за месеца. Ако изплащате и други заеми, то вноската не трябва да надвишава 30% от доходите ви.

Повечето хора, кандидатстващи за ипотечен кредит избират възможно най-ниската месечна вноска, с максимално дълъг срок на кредита и възможност за предсрочното му погасяване. Тук е моментът да отбележим обаче, че тук купувачът трябва да включи и останалите месечни разходи, за да не се окажете в невъзможност за погасяване на вноските.


Как брокерите на недвижими имоти на New Estates могат да ви помогнат да закупите апартамент ново строителство?

New Estates е специализирана компания за продажба на ново строителство жилищни имоти, цялостна реализация на ексклузивни проекти, консултантски услуги и пазарни анализи в сферата на недвижимите имоти. Тя е част от портфолиото на Realto Group, холдинг – лидер в областта на недвижимите имоти в България с над 25 години опит.
Компанията е надежден партньор за инвестиции в недвижими имоти. Ние сме тук за да съдействаме на своите клиенти в каквато и да е нужда – от търсене на мечтан дом до реализиране на имот.

Отчитайки развитието на новото строителство през последните години, както и стремежът за по-добро и фокусирано обслужване на своите клиенти, ръководството на Unique Estates, взе решение за създаване на нова компания, която обслужва и консултира, както купувачите, така и инвеститорите на пазара на недвижими имоти. Благодарение на натрупания опит в луксозния сегмент и дългогодишното международно партньорство с най-голямата глобална мрежа в сектора, новосформираният екип на New Estates, предоставя най-високо ниво обслужване на своите клиенти, индивидуален подход и конфиденциалност.

Екипът на компанията обслужва и консултира на професионално ниво, както купувачи, така и инвеститори. New Estates си партнира с утвърдени имена в бранша, на база техния опит, финансови гаранции и качество на техните конструкции.

Ние следваме корпоративни принципи като стил, иновации и безупречно качество, индивидуален подход и доверие, за да отговорим на съвременните предизвикателства на пазара на недвижими имоти. Екипът ни е готов да ви консултира и да защитава вашия интерес. Не се колебайте да се свържете с нас!

Дни на отворените врати в нов затворен комплекс с басейн в кв. Възраждане
Контактна форма

Запитване