Търсене и предлагане на имоти близо до София

Пазарът на имоти винаги е бил динамичен, предизвикателен и определящ се от много фактори. След настъпването на коронавирусната пандемия към списъка с критерии на новите купувачи със сигурност можем да включим още няколко важни неща, за които те следят и изискват. Времената, които преживяхме, ни накараха да бъдем по-предпазливи, да ценим здравето, свободата и личното си време и пространство. Именно затова пазарът на недвижими имоти се промени и основният фокус се измести върху имоти, които предоставят тишина, уединение и спокойствие; намират се в безопасни райони; сред зеленина; с подбрани съседи и комфортно място за почивка и релаксация. Търсенето на имоти извън София се увеличи, а с това се покачиха и цените на жилищата в тези райони.

Пазарът на имоти в София

Пазарът на имоти в София остана и продължава да бъде стабилен, тъй като много хора ценят удобствата на града, комуникациите и близостта до всичко необходимо. А защо не и чара на градската суматоха дори през уикендите. Цените на апартаментите и къщите в столицата зависят от редица икономически и финансови процеси, които влияят върху поведението на купувачи и продавачи. Водеща роля имат условията на получаване на кредит, инфлацията, наличието на качествени строителни материали, реакцията на инвеститорите и планираните нови проекти.

Търсене на имоти край София

Днес все повече хора осъзнават, че най-доброто и сигурно вложение на спестяванията им е в закупуването на имот – устойчива инвестиция в дългосрочен план. Цената на жилището няма да падне с течение на времето и това носи увереност в бъдещите купувачи, че ще имат добра доходност било то от последващата продажба или отдаването под наем на съответния апартамент или къща. Някои от участниците на пазара сега избират да купят имот извън града, за да избягат от натовареното ежедневие и да се установят на по-спокойно място. Други предпочитат да останат в настоящия си дом, защото условията ги устройват, но закупуват имот извън София като ваканционен втори дом, където да прекарват дългите уикенди, да се насладят на  летните вечери с приятели, или да се наслаждават на красотата на природата през зимата. Трети не купуват за жилищни нужди, а с инвестиционна цел, за да имат още един допълнителен и сигурен доход.

Капацитет на търсенето

През лятото тенденциозно се отчита лек спад на търсенето, когато хората пътуват и почиват, но през есенните месеци нивата постепенно се нормализират отново. По време на коронавируса купувачите бяха стресирани, продавачите се отдръпнаха, а инвеститорите замразиха проектите си, заради несигурност. Днес вече разполагаме с много информация и данни, не само за здравната превенция и защита, но и за ефективно вложение на парите, изгодни кредитни условия, политическо и икономическо състояние, набор от квалифицирани професионалисти, които могат да ни сътрудничат при вземането на информирано решение.

Най-търсените имоти около София

Наблюдава се умерено търсене на имоти ново строителство и голям ръст в търсенето и предлагането на имоти ново строителство. То е предпочитано заради очевидните му предимства като модерна архитектура, съвременни решения, енергийна ефективност, липса на амортизация и последващи разходи за ремонтни дейности и много други. На територията на София се развиват няколко района, в които се строят нови жилищни кооперации, проектирани за удобството на млади семейства. Все повече потенциал намират и купувачите на къщи в регионите извън столицата. Често те се ориентират към комплекс от затворен тип с контролиран достъп и денонощна охрана, които са създадени с мисъл към хората и околната среда в перфектна симбиоза, така че да осигурят на обитателите благоприятна и хармонична среда за живеене. Най-избираните масово са къщи с равен двор или апартаменти в нови кооперации.

Използване на услугите на агенция за недвижими имоти

Независимо дали търсите или предлагате, горещо ви препоръчваме да се възползвате от услугите на агенция за недвижими имоти. Проучете внимателно конкурентните фирми на пазара и изберете посредник с доказано име и добра репутация. Насочете се към брокер, на когото може да вярвате, разбира нуждите ви, спазва уговорките и оправдава очакванията ви. Агенцията за недвижими имоти трябва да бъде ваш доверен спътник през целия процес и да ви съпроводи дори след момента на реализирането на сделката. Професионалният експерт с опит ще ви ориентира относно текущата ситуация на пазара, ще ви покаже най-подходящите имоти без да ви губи времето, ще подбере портфолио само от проверени жилища, ще съгласува всички последващи действия и ще ви посъветва по най-добрия начин как да инвестирате спестяванията си при най-добри условия и изцяло във ваша полза.

Предлагане на имоти край София

Търсенето продължава да е по-голямо от предлагането и това се дължи на миграцията на хора от други градове на България в столицата. Някои от тях идват в София, за да се обучават, други търсят професионална реализация, а трети се завръщат от чужбина. За по-голямо удобство, една част от тях предпочитат да останат на територията на града и това дава възможност на проектите, които са извън него да изпъкнат пред конкурентите.

Капацитет на предлагането

Несъмнено имотите извън София предлагат повече пространство, спокойствие и уединение. Все още на някои места няма изградена инфраструктура, но това не притеснява значително бъдещите купувачи. По-предизвикателни са фактори като канализация и електрификационна мрежа, достъп до ресурси от първа необходимост. Затова най-атрактивни са локациите, които предлагат този комфорт. Инвеститорите научиха за тези опасения и желания на бъдещите купувачи и се насочиха точно към тези територии. Предлагането там нараства в темповете на търсенето и за момента отговаря на нуждите на участниците на пазара.

Най-предлаганите имоти около София

Ако сте решили да се насочите към имот около София, вероятно имате малко по-различни критерии и очаквания от тези на имот в града. Тенденцията е тези имоти да са по-предпочитани от семейства, но не задължително. Важно е да предоставяш на живущите необходимия комфорт и уют. Купувачите се насочват към жилища ново строителство, на шпакловка и замазка, или обзаведени, но без експлоатационен период. За апартаментите се наблюдава предлагане на двустайни и тристайни жилища с паркомясто в нови сгради, а при къщите – самостоятелни или редови в затворени комплекси, с равен и широк двор.

Най-предлаганите квартали във и около София

Наличието на планина в близост оказва влияние върху връзката на човека с природата. Новите обитатели имат нужда от пространство, предлагано от добър, безопасен, сигурен и спокоен район, който едновременно с това съчетава комуникациите и условията, които са необходими в ежедневието. Препоръчително е тези региони да имат бърза връзка с Околовръстен път или главни пътни артерии за безпроблемно и бързо стигане до центъра на града. Подобни райони, които продължават да се развиват и населяват през последните години са Бистрица, Лозен, Железница, Божурище, Панчарево, Владая, Банкя, Горна баня и други.

Дни на отворените врати в нов затворен комплекс с басейн в кв. Възраждане
Контактна форма

Запитване