Всичко, което трябва да знаете за покупката на къща ново строителство

Ако в момента сте в етап на планиране за закупуване на нов дом, нека разкрием за вас предимствата на новото строителство. Всички сме съгласни, че къщата, която изберете, трябва да бъде устойчива във времето, да ви подсигурява нужното пространство, комфорт, сигурност и уют. Вероятно се чудите какви са предимствата и недостатъците и по какво се различава новата къща в затворен комплекс и къща, построена по-назад във времето. Ние ще ви помогнем в избора и ще ви представим няколко неща, които може да не сте обмисляли досега!

Ново или старо строителство при избор на къща?

Несъмнено новото строителство е по-предпочитано от купувачите заради съвременния поглед, модерната архитектура и висококачествените материали, които се използват. Днешните сгради се проектират с интелигентни решения и технологии, така че да създадат функционалност в новия дом и да бъдат устойчиви във времето. Старото строителство, от друга страна, впечатлява със своята стабилност и има своя архитектурен чар.

Какво трябва да знаем за покупката на къща ново строителство

Когато изборът ви е къща ново строителство, добре е да вземете предвид няколко фактора, с които да бъдете сигурни, че правите най-удачния избор. Съобразете се с изискванията, които имате и предлагането на пазара в момента. Каква площ ви е необходима, какъв бюджет сте склонни да отделите, къде да е разположен вашия дом и защо искате да е там, както и какви иновативни технологии искате да внедрите, за да направите къщата си максимално удобна, уютна и комфортна за вашите нужди и вашия начин на живот.

Икономичност

При новото строителство се наблюдава тенденцията за по-високата енергийна ефективност, в сравнение със старите сгради. Всичко започва още от началото – от качеството на използваните материали при строежа, до изолацията, и чак накрая допълнителните технологии и екстри, които решите да използвате в дома си. Ще забележите, че добре изолираният дом намалява значително месечните ви разходи за отопление в дългосрочен план, имайки предвид първоначалната инвестиция, която ще направите в това отношение. За това допринасят качествените дограми и окачените външни фасади, които същевременно правят облика на къщата стилен и естетичен. Новите ВиК и електроинсталации също ще ви спестят разходи за ремонт и поддръжка, защото имотът ви ще е достатъчно устойчив и издръжлив на външни фактори и температурни влияния.

Инфраструктура и разположение

Не можем да пренебрегнем района, където ще бъде разположена вашата къща. Може да предпочитате определен квартал, защото сте разбрали, че е тих и спокоен, но впоследствие да се окаже, че не искате да живеете там, заради липсата на асфалтирани улици, лесен достъп и добра инфраструктура. В София все още някои райони тепърва се развиват и разрастват, като в тях се предлагат нови сгради с красиви жилища, но пътят до тях не е перфектен. Такива са Манастирски ливади, Малинова долина, Кръстова вада, Витоша и други. Най-често от общините изчакват да приключи напълно строежа на кооперациите в определен регион, преди да се заемат с щетите по пътя от тежкотоварните превозни средства, бетоновози, багери и други, които са нарушили целостта на пътя. След това се изгражда добра инфраструктура, която е подходяща освен за преминаване на автомобили и пешеходци, но и подсигурява достатъчно място за движение на детски колички, велосипеди и т.н.

Цена на имота

Преди да стигнем до икономичността на къща в енергиен план, най-напред трябва да започнем с нейната цена. Логично е в по-предпочитаните квартали търсенето да е по-голямо и това да завишава цената на имота. Друг фактор е новото строителство, което е по-модерно и функционално и цената съответно също се покачва. За сравнение – при имота старо строителство имате риск от амортизация и съответно нови разходи в бъдеще. В новопостроения имот, почти няма да ви се налага да извършвате довършителни ремонтни дейности. Ако избирате къща в затворен комплекс, с денонощна охрана, детски площадки, паркомясто и много различни удобства, трябва да сте наясно, че това също ще окаже влияние върху стойността на имота. Заделете бюджет още при старта на търсенето, определете какви са критериите ви, премислете и изчислете от какво се нуждаете в дългосрочен план и изберете доверен партньор за намирането на вашия нов дом.

Квадратура

Тук е важно да отбележим, че е важна не само площта, но и разпределението на жилището. Ако имате голяма къща, но пространствата не са правилно обособени, това прави домът нефункционален. И обратното – може да имате къща с по-малко стаи или само на един етаж, но стаите да са подредени така, че да има достатъчно място и да се чувствате уютно и удобно, без да ви липсва нищо. Можете да сравните жилището, в което живеете в момента с такова, в което искате да се преместите. Трябва ли ви още една спалня, или баня, планирате ли стая за гости, или поява на нов член в семейството? Искате ли да имате собствен кабинет, където да работите, или да разполагате с кът за уединение, където да медитирате и спортувате? Трябва ли ви голям двор с басейн и барбекю или ви удовлетворява малка градинка с беседка за отдих? Помислете за площта и разпределението и търсете имоти, които отговарят на очакванията ви.

Локация

Трудно е да се каже дали бюджетът или локацията е първото нещо, с което трябва да започнете при търсенето на имот, но със сигурност това са двете най-важни неща. Някои хора избират да останат да живеят в квартала, в който са свикнали и добре познават. Други умишлено предпочитат да го сменят и да отидат на ново място, което е по-близо до работата им или училището на децата им, или просто не са могли да намерят имот на изгодна цена в същия квартал. Каквато и да е причината, съобразете локацията с начина си на живот и бъдещите ви планове. Препоръчително е в района да има паркова среда, магазини, ресторанти, градски транспорт и други удобства, които ще направят ежедневието ви по-леко и приятно. Разпитайте за тишината, спокойствието и безопасността в квартала, както и дали там живеят млади семейства. Изберете локация, която е удобна за вас, има добро съотношение на имота спрямо цена и качество, и същевременно отговаря на вашите изисквания, и с удоволствие бихте живели там дълги години. 

Дни на отворените врати в нов затворен комплекс с басейн в кв. Възраждане
Контактна форма

Запитване